Art Kjarvald

Art Kjarvald en vinnare

Seger för Styfs Kongen

Art Kjarvald avelshingst

https://www.travronden.se/nyheter/avel/art-kjarvald-godkand-i-avel-kanns-jatteskont-145080specifikt

 

Efter avslaget på avelsvärderingen i november var vi nedslagna och besvikna. På vägen hem från Wången blev vi kontaktade av ett otal människor från både Sverige och Norge som tyckte beslutet var felaktigt. Vi blev uppmanade av några av Sveriges största uppfödare att överklaga och starta en namninsamling. När värsta besvikelsen lagt sig, startade vi upp en namninsamling, och responsen var enorm, på en vecka hade vi över 500 underskrifter med tillhörande kommentarer, som stärkte oss i att ta tag i processen med en överklagan. Insamlingen uppmärksammades även i flera travmedia.

Camilla har lagt ned otaliga timmar att formulera överklagan och tog hjälp av en barndomsvän (Pernilla Wilén, evigt tacksam❤️) som arbetar som jurist för att få till de rätta formuleringarna. Vi satt b.l.a  en hel kväll med Ingemar Persson som lade sin syn på saken, och berättade historik. Samt att vi synat regelverket och dess formuleringar fram och bak många gånger.

Vi blev erbjudna att delta en stund i telefonmötet som besvärsnämnden hade ang. Art Kjarvald. Jag (Camilla) var så otroligt nervös den dagen att jag varken kunde sova natten innan eller äta under dagen. Mötet kändes bra och vi fick beröm för välformulerat dokument, det var dom minsan inte vana vid.

Det har varit en galet jobbig process, men lätt värt det när resultatet blev som vi hoppats.

Vi fick ett förhandsbesked förra veckan på alla hjärtansdag, Stigs och min 18:e förlovningsdag, vi hade passande nog ordnat barnvakt och bokat bord på restaurang med goda vänner, så vi passade på att äta och dricka lite extra gott. 

Besvärsnämnden har gjort ett gediget arbete, där man konsulterat tillgänglig expertis inom forskning av genetik och inavel. Det är ett långt utlåtande, men i stora drag har man sagt:


-Att det står ordet ”bör” i regelverket antyder att det finns viss frihet att godkänna hingst som inte uppfyller förordat minimimått.

-Exteriör/hanterbarhet och lynne (inkl rastyp) är egenskaper som ska viktas med 25% av bedömningen, och man menar att totalbedömningen bör spegla den låga rekommenderade viktningen av parametern exteriör i vilken mankhöjd innefattas.

-Hans härstamning med tanke på den låga släktskapsgrad han tillför populationen, motiverar att han godkänns (här hänvisar man till en analys av genetikern dr. Thorvaldur Arnason)

-Det finns ingen vetenskaplig dokumentation när det gäller arvbarhet av mankhöjd specifikt för rasen (husdjursgenetiker har konsulterats för sökning)


-Man anser att det är mindre sannolikt att han kommer tillföras ett större antal ston med låg mankhöjd i förhållande till rasens genomsnitt.


-Han har högre avelsindex än medelvärdet för de 166 avelshingstar som verkade i avel 2017
-Att han endast har lindriga veterinära anmärkningar efter lång karriär.


”Han är en välpresterande och sund individ av god rastyp samt att hans härstamning , med tanke på den relativt låga släktskapsgrad han tillför populationen, motiverar att han godkänns för avel”
☺️

Tusen Tack till alla som på något sätt bidragit! 

Vår målsättning nu är att få tillstånd och utrustning på plats hemma på gården innan säsongen drar igång.

Han kommer finnas tillgänglig på semin, och kommer kosta 2000kr+moms i bokning och 10000kr+moms i levandefölavgift.

Han har ett sto dräktig hemma på gården så vi vet att fertiliteten fungerar som den ska.

Annons är under tillverkning.

2018 Friskaste året någonsin!🎉

Trots ett något färre antal hästar på träningslistan har vi bättre siffror än på flera år. Helt säkert tack vare flytten av hästarna hem till egna gården, något som verkligen blivit ett lyft med ökad kvalité både för oss och djuren. 

Vi har efter flytten hem inte haft en enda senakada på hästarna, inga långdragna halsinfektioner och endast ett fåtal veterinärbesök. I första hand beror detta nog på att våra träningsvägar är fantastiska! Vi kan variera underlag och byta vägar efter hur det passar bäst för årstiden och hästen. Att dessutom kunna låta hästarna få längre hagtid, mer utspridda utfodringstider och mer tid för massage och laserbehandling har också bidragit.

Antal lediga dagar för oss 2018 kan man räkna på en hand, men får man jobba med det som man tycker allra bäst om så gör det väldigt lite. 

Inför 2019 har vi ännu inga blivande treåringar i träning, vilket är riktigt tråkigt! Men vi får försöka att förvalta det material vi har på bästa sätt. Kan hända att vi köper in någo/några unghästar. Tre föl kommer födas hos oss i vår, riktigt spännande! Två av stona kommer betäckas med Art kjarvald oavsett resultatet vid vår överklagan mot avelsvärderingen. 

GOTT NYTT ÅR! Önskar Stall Röste! 

 

2017

 

2017- Året då vi tog beslutet och genomförde en flytt med alla hästarna hem till gården i Hög. Vi har byggt ett stall och inrett garaget med boxar. 5 lösdrifter och 11 hagar har färdigställts.

Vid sidan av detta så har vi kunnat njuta och börja komma underfund med våra helt fantastiska träningsvägar, som bjuder på verkligen ALLT! Vi har rakbanor med olika längd och underlag, backar med olika lutning och underlag, klätterbackar, ridstigar och speciellt vintertid mil efter mil med helt perfekta vintervägar. 

Att ha hästarna precis utanför dörren hemma har gjort att man kunnat lösgöra mer tid för hästarna, och hästägare, samt att ha fullständig koll 24h.

Att dessutom kunna vara tillgänglig hemma för barnen, som för övrigt även är en del i teamet, är helt fantastiskt. Amanda har börjat på travgymnasiet på Wången och hjälper till hemma på helger och lov, och har även fått sin första egna storhäst. Silje som idogt tränar sina ponnyer i ur och skur, samt ställer upp och hjälper till med både hästar och som barnvakt åt lillebror. Oliver har även han sina arbetsuppgifter i stallet, han har dock slutat göra gröt (tråkigt tycker han 😂) men tycker det är fantastiskt roligt att mocka med sin nya grep och är en hejare med vattenslangen.

Förutom familjen så har vi ett helt gäng med fantastiska personer som ställer upp med en hjälpande hand när vi behöver.❤️

Vi bedriver vid sidan om tävlingsverksamheten en liten uppfödning av hästar, där vi har ett sto dräktig med Lome Elden eller Snygg och är på jakt efter ett till sto. Samt att Snygg står till förfogande som avelshingst, där har vi ett samarbete med Hudik Stallion AB.

Vi tror att 2018 ska bli vårt bästa år! Vi hoppas på framgångar på tävlingsbanorna och ett fortsatt gott samarbete med hästägare, veterinärer och alternativbehandlare. 

Under fliken ”träningsrapport” kan man läsa om statusen på alla våra hästar just nu.

GOTT NYTT ÅR! 

 

 

Sol Varga vinnare på Bergsåker

Sol Varga gav sina ägare en fin julklapp, med en seger på Bergsåker dan före dopparedan. Ledande STCC Faksen tappade travet allt mer sista biten och galopperade till slut, med diskning som följd. Varga har en riktigt vass speed  och avslutade rappt. 

 

http://www.helahalsingland.se/sport/trav/fjarde-arssegern-for-art-kjarvald

Sol Varga

http://hagmyren.se/aktuellt/sol-varga-kvaellens-skraell/#.WgNKHkFwGEf

Ny träningsanläggning

Nu finns vi på gården i Hög med hela vår verksamhet. Nybyggda hagar, lösdrifter och stall delvis under uppbyggnad. Mängder av fantastiska träningsvägar och ändå nära till banan. Hästarna får stå i ett stall på landet i hemmamiljö med massor av omvårdnad och utevistelse. Vi tar emot både tävlingshästar och unghästar även viss begränsad inackordering av fölston. 

MAXUTDELNING på hemmaplan i dag!!! 😃🏆
Sundbo Rubin fick äntligen utdelning på fina formen när hon vann lopp 4:a till 35 ggr pengarna. Grattis till ägaren Magnus Frunck !!!
I lopp 7 selade vi ut Backmo Svea och Sol Varga och in på upploppet var det mellan dessa det skulle stå... Sol Varga var den som var starkast till slut och vann (till 16ggr pengarna) före stallkamraten. Ett stort GRATTIS till alla 13 härliga delägare! 🎉 Sveas ägare Sven var minst lika nöjd med andraplatsen och beslutade att hon fick stanna kvar hos oss i stallet ett tag till innan hon går hem för vinterträning ☺️

Art Kjarvalden vinnare igen

http://www.helahalsingland.se/sport/trav/art-kjarvald-visade-klass-i-arsdebut-med-v64-seger-pa-bollnastravet-ett-vilsamt-lopp

V75-seger för Art Kjarvald

25/2 Tog Art Kjarvald en seger i V75 med Ulf Eriksson i sulkyn, har svarade för en riktig topprestation när han hämtade 40m på favoriten Alfie. 

 

 

https://www.travronden.se/nyheter/sport/art-kjarvald-tog-ned-alfie-120403